Cinematograph

Üdvözlünk a Cinematograph blogon!

2023. január 23. - Recensens

A cinematográf (kinematográf) a történelem legelső mozigépe, melyet 1895-ben a francia Lumiére fivérek (Auguste és Louis Lumiére) készítettek el. A kifejezés az ógörög kínēma azaz mozgás és gráphein azaz írni szavakból keletkezett.  A cinematográfia a mozgófényképezés és mozgókép tudománya, mely minden filmtudományi ágat felölel. Ezért is annyira elterjedt a mozik esetében a "cinema" megnevezés napjainkban.

cinematograph_lumiere.jpg

A legelső mozi-előadást egyébként 1895 december 28-án tartották Párizsban, a Grand Café indiai szalonjában. Ekkor 10 rövidke kisfilmet mutattak be, melyeket így is ámulva nézett a fizető közönség. A 10-ből az egyik egy vicces burleszk volt (címe: A lelocsolt locsoló), míg egy másik egy érkező vonatot mutatott be, mely valóságos rémületet keltett a nézőtéren. Az első hangosfilm 1922-ben, az első színes film 1937-ben került bemutatásra.

Blogom nevének azért épp ezt választottam, mert ezen az oldalon terveim szerint minden filmes témával foglalkozni fogok, de leginkább filmelemzésekkel és recensiókkal.

***

A bejegyzés trackback címe:

https://cinematograph.blog.hu/api/trackback/id/tr6918032868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása